onsdag 21. februar 2018

The hate u give

Angie Thomas: The hate u give. Gyldendal 2017.
Tittelen på boka er henta fra rapperen Tupacs tatovering «Thug life» - The hate u give little infants fucks everybody. Dette er ei amerikansk bok som handler om om raseskiller og undertrykkinga mange fattige svarte i USA opplever. Starr er datter av en svart rettighetsaktivist som bor i den fattige delen av en ikke navngitt amerikansk storby. Da ho var ti år opplevde ho at bestevenninna blei skutt på grunn av et gjengoppgjør. Foreldrene bestemte derfor å sende henne på skole i den hvite, rike delen av byen. Der er ho den eneste svarte jenta, og kan det virke som, den eneste som ikke har svømmebasseng i hagen og drar på utenlandsferie om sommeren.

En dag er Starr på fest med sin barndomsvenn Khalil, og de blir stoppa av en politibil. Khalil gjør en brå bevegelse når han går ut av bilen, blir skutt av en hvit politimann, og blør i hjel foran øynene til Star.

Nå oppdager Starr at ho lever i to ulike verdener. I den svarte bydelen er alle rasende fordi politimannen skjøt en ubevæpna gutt, men de hvite vennene hennes synes synd på politimannen og fokuserer på at Khalil solgte narkotika. Historien kompliseres ytterligere av at Starrs onkel sjøl er politimann og faren tidligere gjengmedlem, og at ho har en hvit kjæreste som ho ikke tør å fortelle familien om fordi de er skeptiske til hvite mennesker. Skal Starr protestere offentlig, eller satse på at politiet sikter sin egen kollega?


Boka tar opp veldig viktige forhold i unge amerikaneres liv på en engasjerende måte, og er godt skrevet med et muntlig, naturlig språk. Jeg hørte den som lydbok på engelsk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar