mandag 14. august 2017

Miss

Miss av Synne Sun Løes. Aschehoug, 2017. 322 s.
Ea har velutdannede, sporty og sunne foreldre. Hun bor på Oslos beste vestkant, og kjenner på et visst forventningspress på de fleste måter. Bestevenninna Fanny har høye krav til seg selv. Hun har flere 6'ere på skolen, ser ut som en modell og danser ballett på høyt nivå. Ea har til foreldrenes, særlig moras store fortvilelse valgt å droppe ut fra skolen, hun er fraværende på sosiale medier, kler seg i det hun vil, og baker heller en kake enn å spise den sunne maten i kjøleskapet. Ea gjør et stille opprør, og går mot strømmen, og er tilsynelatende fornøyd med det.
Hun har startet sin egen nettbutikk, og tjener egne penger. Fanny er stort sett den eneste vennen Ea har kontakt med, men etter hvert har Fanny det så travelt med å være "miss Perfect" at hun ikke har tid til Ea. Men når verden går henne imot, er Ea likevel god å ha, for som hun sier: "Med deg kan jeg være meg selv".

Ea er selvironisk, morsom og tar ikke seg selv særlig høytidelig. Men det er også noe sårt og trist over boka, fordi hun er så klar over at hun ikke er bra nok i forhold til det som forventes.

Temaene i boka er aktuelle nok for ungdom (og andre), nemlig kroppspress, karakterjag og det å kunne vise en god fasade utad. Den kan få en til å reflektere over viktige verdier i livet som vennskap og ærlighet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar