fredag 3. mars 2017

Rom

Rom av Emma Donoghue, Gyldendal forlag 2011

Her møter vi Jack som straks blir fem år. Han har gledet seg til bursdagen sin, og den skal han feire med den eneste han kjenner: Mamma. De to bor i Rom, som måler tre ganger tre meter og som har et takvindu og en låst dør. Om kvelden blir Jack plassert i Klesskap, for da kommer kanskje Gamle-Erik på besøk.

Mamma og Jack har faste rutiner, og de leser om og om igjen de fem barnebøkene de har. De lager leker av det de har, og de lager seg en hinderløype til gymtimen. Jack elsker å se på TV, og han kaller tegneseriefigurene for vennene sine. For Jack er ingenting på TV virkelig,  men en dag må Mamma innrømme at det finnes noe Utenfor.

Bare 19 år gammel ble Jacks mor bortført. De neste sju årene lever hun i fangenskap med sønnen hun får. Forfatteren fikk idéen til boka etter å ha lest om Fritzl-saken. Selv om temaet er grusomt, er boka en gripende fortelling om kjærligheten mellom mor og barn. For Jack er Rom det eneste han vet om, for Mamma er Rom et fengsel der hun prøver å skape et normalt liv for sønnen sin. Når denne verdenen plutselig blir større, blir konsekvensene smertefulle og voldsomme.

Boka er skrevet fra Jacks ståsted, og det kan ta noen sider før du kommer inn i skrivestilen. Når du gjør det og stiger inn i Rom, vil du muligens forlate det som om du ser verden for første gang, akkurat som Jack.

Lagt inn av Torill, Lena-Valle vgs.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar