fredag 3. mars 2017

DBY

DBY av Taran L. Bjørnstad, Cappelen Damm 2009

Her treffer vi sju ungdommer i løpet av seks historier. Vi treffer flere ungdommer, men det er sju vi følger spesielt. Alle møtes på den samme festen, og vi får se det som skjer både før, under og etter festen fra flere synsvinkler.

Kalle er den rolige gutten med en tvillingbror som ikke er fullt så rolig. Kalle havner ufrivillig på festen, men før han kommer innenfor døra faller drømmedama bokstavelig talt for han i trappa, og Kalle forelsker seg. Jenta heter Ragne. Hun følger vi i en annen historie, mer før festen enn under og etterpå, men sammen får vi et godt bilde på hele deres møte.

Marianne skal sitte barnevakt for lillebror Marius mens mor og stefar er på helgetur. Det er bare det at Marianne får vite at Stian skal på festen, så da må jo hun også. Hun utstyrer lillebroren med godteri og en Batman-film. Selv reiser hun på festen et stykke unna. Snart ringer lillbror fordi Batman-filmen har stoppet opp, og han ønsker å bytte den. Marianne ber han gå til videobutikken sammen med hunden Kipp, men utpå kvelden ringer telefonen igjen.

Vi hører også om Petter som har planer om å debutere som doprøyker, men som ender opp et annet sted enn han hadde tenkt. Og om Mai med spiseforstyrrelser og Reza som strever med å passe inn. Ikke minst hører vi om Anine. Hun er gravid, men selvfølgelig med feil gutt.

Ett gjennomgangstema i flere av historiene er de tøffe gutta. En av de roligere guttene sier: "Det er de tøffe guttene jentene vil ha. Ikke sånne som meg. Sånne som meg vil de i beste fall bare være venner med. De snille. De koselige guttene. De som er til å stole på og regne med. Drikke te med. Prate med.". Kanskje finner noen ut at det ikke alltid er de tøffeste gutta det er best å satse på.

Dette er historier som ikke har noen ordentlig slutt, og kanskje nettopp derfor blir de sittende i lenge etterpå. Dette er ei bok om feighet eller mot, sannhet eller løgn, frihet eller tvang og godt eller ondt. Kort sagt handler boka om valg og hvilke konsekvenser de valgene kan få.

Lagt ut av Torill, Lena-Valle vgs.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar