mandag 27. februar 2017

En

En av Sarah Crossan. Aschehoug 2016. Sarah Crossan er en prisvinnende forfatter fra Irland. En er den første av hennes bøker som er oversatt til norsk. Hun har mottatt flere priser for denne boka, og den er solgt til 12 land.

En handler om de siamesiske tvillingene Grace og Tippi på 16 år. De er sammenvokst fra hoftene og ned. Det er Grace som forteller historien. Hun er den mest forsiktige av dem, Tippi er ærlig og direkte. Å leve som sammenvokste tvillinger byr på mange utfordringer for jentene, men det er dette livet de kjenner, de vet ikke om noe annet. Og som Grace sier, det finnes faktisk mennesker som har det verre enn dem. De ønsker ingen medlidenhet, ingen snarveier. Jentene bor sammen med mor, far og sin ballettdansende lillesøster Nicola, kalt Dragen.

Jentene skal begynne på skolen for første gang. Tiden med hjemmeundervisning er over ettersom de ikke lenger får den økonomiske støtten de trenger. De skal ut i verden, en verden av onde blikk og stygge kommentarer. Kan det gå bra?

På skolen får de en fadder, Yasmeen. De finner raskt tonen, både med henne og hennes kamerat Jon. Mot all forventning, trives Grace og Tippi på skolen. Men hjemme er det verre. Faren drikker og pengene strekker ikke til. Moren er opptatt av at de skal få den behandling og støtte de trenger i helsevesenet, og det koster penger. Tvillingene kjenner virkelig på det at de ikke kan hjelpe til økonomisk. De vet at det finnes en mulighet, at det er TV-kanaler som vil kjøpe historien deres. De har sverget på at de aldri skal la det gå så langt, men har de lenger noe valg?

Dette er en bok på over 400 sider, men ikke la deg skremme av det. Det er korte kapitler, mye luft på sidene og teksten er lyrisk. Den er lett å lese og sidene løper av sted. Du blir raskt en del av Grace og Tippi sin verden. Du får føle på søstrenes helt spesielle vennskap og deres fortvilelse over hvordan deres skjebne påvirker familien. Du følger Grace i det hennes følelser for Jon utvikler seg. Og du kjenner på kjærligheten tvillingene imellom når sykdom rammer, og de må ta et valg som kan endre hele deres verden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar