fredag 10. februar 2017

En del av meg

En del av meg av Maren Engelschiøn, Cappelen Damm 2016. Dette er en hennes første roman.

Tenk at du aldri har møtt faren din. At du aldri kommer til å få møte han, fordi han er død. Du finner deg ikke til rette fordi det er noe som mangler i livet ditt, biter som ikke faller på plass. Slik er det for 18-åringen Ida. Hun har en mor og en halvsøster, men hun føler seg utenfor, annerledes.

Idas far var halvt indianer. Han og moren møttes på et universitet i Minnesota for 19 år siden. Moren var student, faren professor. Ida får vite at hun har to eldre halvbrødre. Det finnes faktisk noen der ute som kan gi henne svar på det hun vil vite om faren. Ida bestemmer seg for å dra til USA. Hun vil lete etter brødrene sine, finne ut mer om familien sin. Hun begynner på sommerkurs ved det samme universitetet hvor foreldrene hennes møttes.

I USA møter hun Will. Kjekke og uimotståelig Will som hun selvfølgelig faller for, på tross av at han har kjæreste. Will blir allikevel en god venn og en viktig støtte for Ida. Det samme blir romvenninnen Jenna. De opplever mye sammen på noen få uker, på både godt og vondt. Ida finner raskt ut at historien hun er blitt fortalt ikke stemmer overens med virkeligheten. Hun blir oppsatt på å finne sannheten. Hun trenger den for å finne seg selv.

Maren Engelschiøn forteller om en norsk jente på et amerikansk campus. Vi lærer mye om indianere og deres plass i amerikansk historie. Dette er kanskje ikke så lett å identifisere seg med, men jeg tror allikevel at mange kan kjenne seg igjen i Ida. For dette er først og fremst en bok om identitet og tilhørighet og det å finne seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar