mandag 23. januar 2017

Rød som blod

Her begynner virkemidlene allerede med den fysiske boka. Rødt, hvitt og svart er fargene som er brukt på omslaget og med røde kanter på arkene i boka, gir dette en dramatisk effekt. Tittelen Rød som blod varsler også om et dramatisk innhold. Og drama blir det. 

Forlaget omtaler boka slik: «17 år gamle Lumikki Andersson går på videregående. Kunstfaglig linje. Hun holder på med sitt, og ligger unna det som ikke har med henne å gjøre. Men denne holdningen til livet blir satt på prøve den dagen hun finner fem vaskede hundreeuro-sedler hengende til tørk på skolens mørkerom. Det viser seg at tre medelever har fått tak i plastpose som inneholder blodstenkte pengesedler, og det tar ikke lang tid før Lumikki selv er involvert i en skikkelig floke av internasjonal narkotikahandel. Og som ikke det var nok: Elisa – en av klassekameratene, fra en privilegert og velstående familie – begynner å mistenke politiinspektørfaren for å være innblandet i det hele.»

Dette er en ungdomsbok, og den er spennende. Vi blir kjent med hovedpersonen Lumikki, som en person som er mest for seg selv. Vi får inntrykk av at det er selvvalgt, men det er nok ikke hele sannheten. Etter hvert som vi kommer lenger ut i boka, så får vi ulike tilbakeblikk på situasjoner som Lumikki har opplevd som barn og ung. I et retroperspektiv á la Ibsen, kommer fram at Lumikki er blitt mobbet gjennom hele barndommen og ungdomstida, så da er det jo ikke noe rart at hun trives best i eget selskap, og er blitt hard og tøff overfor andre. Men sårene er ikke helt grodd.  Hun trener kampsport og er på vakt overfor alle. Hun bruker luktfrie såper og deodoranter for å være mest mulig usynlig for de andre, for det beste er nettopp å være så usynlig som mulig.

Handlingen foregår i den finske byen Tammerfors. Det er vinter. Det er kaldt. Og alt skjer på bare fem dager.  På mandag morgen er Lumikki fortsatt den «usynlige» i klassen, på fredag kveld er hun utkledd som Askepott med hud så hvit som snø, lepper så røde som blod og hår så svart som ibenholdt, og tiltrekker seg menns oppmerksomhet. I mellomtiden har det vært menneskejakt og avsløringer. Hun som ikke vil ha kontakt med noen, har blitt dratt inn i et kriminelt miljø.

Boka er som tidligere nevnt spennende. Noen steder blir det likevel litt for opplagt om hva som kommer til å skje, men det er kanskje fordi jeg har lest mer enn de som er målgruppa for boka. Det som er pluss med denne første boka i Snøhvit-triologien, er at Lumikki vises som et troverdig menneske. Det er hverdagslige hendelser, og hverdagslige tanker, tross den spenningen som utgjør den ytre handlingen i boka.  Lumikki er et sammensatt menneske, som klarer å skaffe seg nye «ytre identiteter» når det er nødvendig, og dette skildres på en god måte. 

Salla Simukkas ungdomsbøker er blitt solgt til 37 land, og de to neste bøkene heter Hvit som snø og Svart som ibenholdt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar