onsdag 18. mai 2016

Mario Balotelli forklarer Europa

Mario Balotelli forklarer Europa av Peder Samdal, Libretto forlag 2015. Peder Samdal er redaktør for sportstidsskriftet Olympiastadion. Dette er hans første bok.

Dette er en annerledes fotballbok. Forfatteren bruker fotballen til å tegne et bilde av det nye Europa, og til å fortelle oss historier om integrering, krig og fattigdom. Med fotballen som rød tråd belyses temaene økonomi, politikk, religion og likestilling.

Først blir vi inn i det multikulturelle Tyskland, presentert gjennom karrieren til Mesut Özil. Fotballstjernen som er født i Tyskland av tyrkiske foreldre, og som valgte å representere Tyskland i stedet for Tyrkia.

Vi flytter oss videre til England og Premier League. Engelsk fotball var en såkalt arbeiderklassesport frem til starten av 1990-tallet. Slik er det ikke lenger. Forfatteren forklarer oss hvorfor.


Forfatteren kommer også inn på temaet psykisk helse. Han har intervjuet Martin Bengtsson. Svensken som ble proff som 17-åring, men som endte med å forsøke å ta sitt eget liv pga depresjon. Hva kan press gjøre med et menneske og hva med livet etter fotballen? Hvorfor kan dette være vanskelig å takle for noen?

Vi blir presentert for Shakhtar Donetsk, den ukrainske storklubben og de tre Osloklubbene, Oslo City FC, Lyn og Vålerenga. Fotballen er felles for dem alle, men de er allikevel ulike på mange måter. Fotball kan være så mye mer enn det som skjer ute på banen. Forfatteren forteller oss blant annet om flere av Vålerengas samfunnsnyttige prosjekter.

Vi får også innblikk i historiene til Mario Balotelli (derav boktittelen) Luka Modrić, Ibrahim Afellay, Jean-Marc Bosman og Martin Ødegaard. Ulike historier, men med fotball som fellesnevner. Innimellom fakta presenterer forfatteren oppdiktede historier som hjelper oss med å forstå og gi oss perspektiv.

Dette er en super bok for fotballinteresserte gutter og jenter. Her kan man virkelig lære om Europas nyere historie på en annen måte enn det man gjør i historietimen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar