tirsdag 5. april 2016

Vanessa Svartmo

Andrea Bræin Hovig debuterer som forfatter med denne boka. Vanessa er 15 år, og bor sammen med moren sin i Oslo. Faren har vært fraværende i hennes liv i lengre tid, og Vanessa forventer lite eller intet fra den kanten. Vanessa er et "løvetannbarn" som tar altfor mye ansvar for seg selv og i tillegg også for morens ve og vel. Tenk om noen kunne spurt henne om hvorfor hun ikke gikk på skolen, eller mast på henne om lekser slik vanlige foreldre gjør! 
Hun må være den eneste på skolen uten mobil. Det å være med jentene i klassen på kino koster penger, så det er nytteløst. Men Vanessa har oppdaget biblioteket:
"Siden jeg mangler så mye av det en tenåring bør ha her i livet, er jeg Deichman evig takknemlig for gratis tilgang til verdenslitteraturen. Den har gitt meg et glimt av andre virkeligheter, og det har vært kjærkomment all den tid min egen har vært såpass rassen." (s.116)
Her følger etter hvert flere lovprisninger til biblioteket. Morsomt og veldig gledelig.
Vanessa blir valgt ut sammen med tre andre elever med ulike utfordringer til å være med i ei gruppe som ledes av sosiallæreren Brit.  Brit fremstår både teit og umulig, men får allikevel med seg den lille gjengen på en teateroppsetning, der de selv skal være hovedpersonene i handlingen.

Det er både flott og sårt å lese Vanessas historie. Hadde det ikke vært for det til tider veldig "friske" språket og humoren, kunne boka blitt trist lesing med tanke på hvilke familieforhold hun har rundt seg. Men uten å røpe for mye, er det håp for den skoleflinke Vanessa og hennes lille familie.

2 kommentarer:

 1. Så glad jeg blir!
  Beste hilsen Andrea Bræin Hovig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett