torsdag 10. mars 2016

Redd barna av Tiril Broch Aakre

Flamme forlag
Redd barna, er en liten, fin og tankevekkende bok om livets sorger og gleder. Vi blir kjent med en familie med to små barn. Vi er i midten av desember, snøen laver ned og hverdagen med skole og barnehage preger familien. Men det ligger en sorg under det hele. For et halvt år siden mistet de den eldste datteren Ida, hun ble bare 17 år. Hva som egentlig skjedde med Ida, får vi ikke vite direkte, men det ligger mye mellom linjene, som vi som leser må undre over.

Tanja som er fortellerstemmen i boka, begynner så smått å komme inn i hverdagsrutinene igjen, etter datterens død. Så mens mannen Paul drar på legekonferanse i Brussel, planlegger Tanja en fest i forbindelse med deres 20 års bryllupsdag. I tillegg skal hun hente barna på skole og barnehage, og hun liker ikke å kjøre bil, så alt blir mye tyngre og vanskeligere enn det må.

Tanja har også en bror, som kommer på overraskende besøk. Han sitter i fengsel, men sier han har fått permisjon et par dager. Men det er noe som ikke stemmer her. Tanja har stor omsorg for broren, og tar ham inn i varmen, selv om mannen ikke liker at hun har kontakt med ham. Selv om bokas nåtids handling foregår en dag i desember, får vi tilbakeblikk på Tanjas liv de siste 20 årene. Og hva hun har opplevd av sorger og gleder. Og det er et driv og noe mystisk over mye av handlingen, som gjør at du dras framover i historien, og vil ha svar på mye.

Det er ikke alt vi får svar på, så dette er som sagt en bok, du må lese litt mellom linjene, og tenke deg til svar. Men tross en undertone som er litt sår, er boka fin og underholdene på sin måte. Og den tar opp hverdagslige temaer, som alle kan kjenne seg igjen i.

Boka ble i dag kåret til vinner i Ungdommens kritikerpris for 2016. 8 bøker var nominert, og denne boka ble vinneren blant 7 juryklasser i videregående skole.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar