torsdag 25. februar 2016

Jon Ewos feel bad-trilogi

De tre bøkene handler om forskjellige personer og kan leses helt uavhengig av hverandre. Ewo selv kaller trilogien en feel bad-trilogi, og særlig lystige er heller ikke bøkene. De er desto mer spennende, for Ewo er flink til å bygge opp spenning. Bøkene er også tankevekkende. Kanskje er det tilfeldigheter som gjør at vi bor der vi bor, og at historien vår er er som den er. Kanskje er vi ikke flinke nok til å sette pris på hvor heldige vi er her i Norge.

1920

1920 av Jon Ewo, Cappelen Damm 2013

Vi er i året 1920, i et tenkt tilfelle der Norge fremdeles er i union med Sverige. I boka møter vi sekstenåringen Håkon Lie. Han bokser for å tjene penger til familien, men det er selvfølgelig ulovlig. Særlig trenger familien penger til Håkons søster Maria, som er politisk fange på Akershus og som er syk. Den neste kampen taper Håkon, og han blir tvunget til å tjene penger på annet vis. Håkon deltar på et bankran, men han blir tatt. Han blir sendt til straffarbeid på en plattform i Nordsjøen.
1957

1957 av Jon Ewo, Cappelen Damm 2014

Dette er en fiktiv roman om hvordan det kunne vært i Norge i 1957 dersom nazistene hadde vunnet 2. verdenskrig og Norge var en stat i Stor-Germania. Monika på seksten år arbeider på et sykehus. Hun er medlem av FNJ - Forbundet av Norske Jenter - og skal snart forlove seg med Erik som er SS-kadett. De to er stadig hovedpersoner i en reklamefilm for det store riket. Men ikke alle er like fornøyde med hvordan det er i Norge, og noen gjør opprør. En dag kommer Hans inn på sykehuset. Han er skadet etter å ha deltatt i et opprør. Han tilhører "de røde", som er motstandere av staten. Monika og Hans begynner å snakke sammen, og det får Monika til å tenke annerledes om hvordan Norge styres.

Monika bor på et barnehjem for jenter av norske mødre og tyske fedre. Helt siden hun var liten har en mann tatt seg av henne, onkel Heinrich Himmler. Som om ikke det er nok får hun i starten av boka en ny mentor ved navn Henry Rinnan.

1992

1992 av Jon Ewo, Cappelen Damm 2015

I 1992 har Norge vært en del av Sovjetunionen under den kalde krigen, og vi møter søskenparet Irina og Karl i et land preget av mange års okkupasjon og vannskjøtsel. Irina er 20 år og livnærer seg som prostituert. Hun har et barn, som hun ar gitt fra seg. Karl er to år yngre, og han har Aspergers syndrom. Nå er Irina og Karl i livsfare. De må frakte en pakke med hemmelige dokumenter fra Narvik til Norges hovedstad, Stavanger, Foran dem venter veisperringer og soldater. Bak dem kommer dødsskvadroner under ledelse av Anders Jedde. Han må ha tak i dem fordi dokumentene avslører forbrytelsene han har begått mot menneskeheten. Dette er en brutal bok om et fiktivt Norges Demokratiske Republikk i året 1992.

Lagt inn av Torill Næss, Lena-Valle vgs.
Etiketter:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar