mandag 15. februar 2016

Fuck off, I love you


Fuck off, I love you av Lars Mæhle, Samlaget 2012

Vemund på 16 år bor med en psykisk syk mor. Han har akkurat fått seg kjæreste, Maria, så han har det bra. Han er litt tafatt, er en dilter, og svarer ofte "Samma for meg". Bestekameraten Karl greier alltid å få snusen i en fest de kan dra på. Dessuten tar Karl aldri nei for et nei. Karl har en storebror som heter Brian, og kameraten hans igjen heter Daniel. Daniel er et fartsvin og en grisekjører til fingerspissene.

Så dukker Two-Face opp etter et fengselsopphold. Han er lederen på et treningssenter der noen av Vemunds kompiser og bekjente går. Two-Face har, i likhet med Two-Face i Batman, en 20-kroning som avgjør hvordan han skal reagere. Blir det I love you på mynten, blir det en god handling, viser mynten Fuck off, blir det en ond handling. For seint oppdager Vemund og de andre guttene hvilke planer Two-Face har.

Boka fortelles i fortid som terapi for Vemund. Det er psykologen hans som har bedt han fortelle etter hendelsene. Vi får se tilbake og bli med Vemund på ting han egentlig ikke vil. Vi ser hvordan en liten ting fører til en annen som ingen fører til en tredje hendelse.

Boka er på lettlest nynorsk og er på 160 sider. Dette er ei bok som med fordel kan leses i hele klasser og diskuteres. Den er tankevekkende og handler om hvor lett det er å la seg styre og bli dratt med på ting en egentlig ikke vil. Spørsmålet er: Hvor mye bestemmer vi selv?

Boka finnes også som lydbok, og det er Frank Kjosås som leser.

Lagt inn av Torill, Lena-Valle vgs.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar