fredag 12. februar 2016

Fordi jeg elsker deg

Fordi jeg elsker deg av Helene Uri. Utgitt på Cappelen Damm forlag, 2015.

Dette er en viktig bok som bør få mange lesere. Boka tar for seg det vi ikke hører og leser så mye om i medier ellers; vold og makt i forhold mellom unge mennesker.

I boka blir vi kjent med Elin som går på videregående. Hun kommer i kontakt med Fredrik ved en tilfeldighet (tror hun), og de blir sammen. Alt er så bra, han vil henne vel og de har det godt sammen, på alle måter. Og det gjør jo ikke noe akkurat, at venninnene til Elin liker han og at til og med moren hennes synes bare godt om Fredrik. Det kan vel knapt nok bli bedre! Men... gradvis skjer det noe med forholdet. Det viser seg at Fredrik ikke er så flott å være sammen med som hun trodde. Han manipulerer Elin, slik at hun mister troen på seg selv. Etter hvert frykter hun noe(n) utenfor seg selv, og livet blir veldig vanskelig.

Boka begynner med slutten, og deretter får vi høre historien om dette kjæresteforholdet fortalt av Elin selv i etterpåklokskapens ånd. Derfor blir det også noen frampek som antyder noe flere steder i boka.

Dette er en ungdomsbok med temaet mishandling og manipulering mellom kjærester. Den kan, og bør, likevel leses av voksne også, for dette er en troverdig historie om hvor lett personer som en trodde var kunnskapsrike og fornuftige, faktisk kan bli manipulert inn i forhold som på ingen måte er sunne. Vi får et lite innblikk i hvorfor det ikke alltid er så lett å si fra om usunne forhold eller noe vondt som skjer med en, fordi en tar på seg for mye skyld for det hele. Uri skriver om temaet på en lettlest, men likevel troverdig måte.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar