mandag 29. februar 2016

Alt jeg ikke husker

Alt jeg ikke husker av svenske Jonas Hassen Khemiri, Gyldendal forlag. Boka ble utgitt på norsk i 2016.

Alt jeg ikke husker handler om Samuel. Samuel som døde i en bilulykke. En ukjent forfatter forsøker å finne ut hvem Samuel var ved å snakke med de som kjente han. Gjennom minnene om Samuel blir vi derfor også kjent med de som forteller historien.

Forfatteren intervjuer venner, naboer, ansatte på aldershjemmet hvor Samuels bestemor bor. Han kommuniserer med Samuels mor via e-post. Vi blir kjent med flere sider av Samuel, og etter hvert som historien fortelles, får vi et godt inntrykk av hvem han var, hva han sto for og hvordan han påvirket menneskene rundt seg. Særlig får vi et innblikk i livet til venninnen Panteren, bestevennen Vandad og kjæresten Laide. Det er de som forteller det meste av historien om Samuel. Det er kanskje også de som kjente han best. Det er derfor interessant å se hvor forskjellig de beskriver han til tider. 


Forfatteren hopper fra den ene samtalen til den andre i korte avsnitt. Dette kan være litt forvirrende i starten, men etter hvert blir man vant med hans måte å skrive på. Det gjør meg også nysgjerrig på hvilken vei samtalene tar.

Hvorfor endte Samuels liv på denne måten? Var det med vilje? Var det noens skyld? Skjedde det ting i livet hans som kan forklare at det endte på denne måten? Forfatteren forsøker å finne svarene, men finnes det egentlige noen entydige svar? Hvem vil du tro på?

Les boka, du vil neppe angre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar